Jo jonkin aikaa aivotutkimus on pystynyt kertomaan, että aivoissamme on kaksi puolta. Vasen puoli vastaa logiikasta, prosesseista, analyysistä ja se rakastaa faktoja. Se on rationaalisuuden koti ja se on erittäin hyvä vanhojen tietojen käytössä ja yhdistämisessä. Länsimaissa, myös Suomessa, ihailemme ja arvostamme ihmisiä, jotka ovat loogisia ja yhdistämme sen usein korkeaan älykkyyteen. Se on usein yksi tärkeimmistä kriteereistä mm. uralla etenemisessä.
Toisaalta meillä on tämä aivojen salaperäinen oikea puoli. Se näyttää olevan luova puoli, se jolla on hulluja ideoita ja visioita, ja se on myös viritetty enemmän ihmisiin ja yhteistyöhön (vasemman aivojen faktojen ja prosessien sijaan). Se perustuu enemmän intuitioon ja sisäiseen viisauteen, kuin pelkästään puhtaisiin faktoihin. Oikea puoli myös vastaa uusista ideoista, se ei niinkään välitä nojautua vanhaan tietoon vaan etsii uutta. Perinteisesti olemme yhdistäneet oikean aivopuoliskon taiteellisuuteen ja luovuuteen, ja sen merkitystä liike-elämässä on tuotu paljon vähemmän esille.
Alamme olla siinä tilanteessa, että monestakin syystä (eikä vähiten siksi, että äly ei pysty tuottamaan ratkaisuja ihmiskunnan ongelmiin) huomio on kiinnitettävä ihmisen kokonaisuuteen. Meissä kaikissa on molemmat puolet, ja mitä paremmin pystyy tilanteesta riippuen hyödyntämään jompaakumpaa, sitä joustavampi ja kukoistavampi ihminen on. Ongelmanratkaisukyky paranee, kommunikointi erilaisten ihmisten kanssa helpottuu ja henkinen hyvinvointi lisääntyy. Älyn yksi ominaisuus on nimittäin se, että se kuormittaa meitä ja pitää egomme vahvana. Se lisää vastakkainasettelua meidän ja muun maailman välillä.
Monet testit (kuten HBDI) kertovat meille, kumpi aivopuolisko meillä on hallitsevampi. Meillä voi olla taipumus käsitellä asioita jommastakummasta aivopuoliskosta käsin, mutta jokaisella on kyky käyttää molempia niin halutessaan. Näyttääkin siltä, että meillä itse asiassa käy jatkuva sisäinen kamppailu siitä, kumpaan luotamme enemmän. Toinen aina voittaa päätöksenteossa. Mitä vahvemmin olemme tottuneet luottamaan älyyn, sitä vähemmän luovuus pääsee esiin. Äly on nimittäin kaikkein suurin kriitikko. Se ei halua muutosta, vaan haluaa pitää meidät tutussa ja turvallisessa. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ja uusia ratkaisutapoja vaativassa ympäristössä meidän on siis avattava portti luovuudelle ja alettava arvostaa oikean puolen rikkautta.
Näiden kahden tasapaino onkin jatkossa menestyvien yksilöiden ja yritysten salainen ase. Tarvitsemme luovuutta ja innovointia, mutta tarvitsemme myös toteutusta. Luovuuteen tarvitsemme kuitenkin pysähtymistä. Mitä kiireisempiä olemme, sitä enemmän aivojen vasen puoli hallitsee. Aivot automatisoivat asioita ja siksi vanhat tavat tehdä asioita ottavat vallan. Uudet ratkaisut eivät tule älystä. Ne tulevat tuntemattomasta, joka on älyn suurin vihollinen. Se ei pidä muutoksesta tai mistään aidosti uudesta. Näetkö paradoksin? Arvostamme älyä, vaikka se on se, joka pitää meidät jumissa vanhassa.
Aivotutkimus kertoo meille aivoista, aivotutkimus kerää dataa => vasen puoli aivoistamme pitää tästä tutkimuksesta. Mielen toiminnan periaatteet (Three Principles) valottaa meille oikean aivopuoliskon salaisuuksia sekä molempien puoliskojen toiminnan yhteyttä.
Mielen toiminnan ymmärtäminen lisättynä neurotieteen perusasioilla on ollut omalla kohdallani hyvin silmiä avaava yhdistelmä. Hypetys on ollut pitkään neurotieteen ympärillä, mutta se on vasta puolet tarinasta. Unohdamme, että kaikkea ei voida selittää aivoja katsomalla. Kaikki ei ole fyysistä.
Miten sitten voi lisätä oikean aivopuoliskon käyttöä? Se on loppujen lopuksi yksinkertaista. Koska ajattelussamme on vain kaksi tilaa (henkilökohtainen tai syvempi viisaus), jompikumpi niistä on aina enemmän puikoissa. Kun suljet älysi ja henkilökohtaisen ajattelusi edes hetkeksi, olet vahvemmin liitettynä suurempaan viisauteen, jolla on kaikki potentiaali. Itselleni kaikkein tärkein polku tähän on ollut oivaltaa, kuinka mieleni toimii. Tietoisuuden lisääntymisen kautta on ollut paljon helpompaa hypätä hetkittäin pois älyn maailmasta (ja ohittaa sen jatkuva kriittinen puhe) ja heittäytyä tuntemattoman vietäväksi. Ja tällaiselle rationaaliselle, analyyttiselle persoonalle se on ollut jotain aivan uutta <3
Comments are closed.